top of page

קבוצות זיהום של רכבים
קבוצות זיהום ("ציון ירוק"): "ציון ירוק" מהווה מדד משולב המשקף את העלויות החיצוניות (שכלל הציבור נושא בהן) הנוצרות עקב פליטת המזהמים מהרכב. בהתאם ל"ציון הירוק" חולקו כלי הרכב ל-15 קבוצות, ולכל קבוצה נקבעו תמריצי מס בצורה של שיעורי מס קניה מופחתים- לכלי רכב נקיים או בעלי הנעה אלטרנטיבית (כדוגמת רכב חשמלי או רכב היברידי) ומנוהלת הטבת מס קצובה (בש"ח) ביחס לסכום מס הקניה הרגיל המוטל על הרכב.
ה"ציון הירוק" נקבע על פי נוסחה הכוללת את ממצאי פליטות המזהמים שנתקבלו במבחני אב-הטיפוס. סוגי הפליטות הנכללים בחישוב ה"ציון הירוק" הם: תחמוצות חנקן (NOX), פחמן חד חמצני (CO), פחמימנים (HC), חלקיקים (PM), פחמן דו-חמצני (CO2).
דרגת  זיהום אויר    ציון ירוק    הערות
1    0-50    רכב נטול פליטות (כגון רכב חשמלי)
2    51-130    רכב בעל הנעה חלופית (כגון רכב היברידי)
    51-130    
3    131-150    
4    151-170    
5    171-175    
6    176-180    
7    181-185    
8    186-190    
9    191-195    
10    196-200    
11    201-205    
12    206-210    
13    211-220    
14    221-250    
15    251 ומעלה    

קדם מותחן לחגורת בטיחות
בעת זיהוי מצב חירום, שעשוי לגרום לפתיחת כריות האוויר, משמש הקדם מותחן למתיחת חגורת הבטיחות והצמדת הנהג והנוסע למושב. קדם המותחן יופעל טרם הפעלת חגורת הבטיחות, ובתנאים מסוימים, ייתכן ויופעל ללא שהופעלו כריות האוויר.

קו מירוץ/ מסלול
זמן ההקפה המהיר ביותר במסלול יושג רק בנסיעה לפי הקו המהיר ביותר האפשרי בתוואי המסלול. קו המירוץ יהיה התקפי, לפי עקרונות SLOW IN FAST OUT, בלימות מאוחרות עד כמה שניתן, הצמדות לשיא הסיבוב (אייפקס) ויציאה רחבה עד כמה שהאספלט מאפשר.

קסדה
רכיב הבטיחות החשוב ביותר לנהג. הצורך בקסדה איכותית שמתאימה לספורט מוטורי משתנה בהתאם לסוג כלי הרכב/סביבת הנהג או הרוכב. בגדול, יש כמה סוגים: קסדה קלאסית, מלאה וסגורה עם משקף (בעיקר אופנועים, קארטינג) , קסדה מלאה פתוחה ללא משקף (אופנועי שטח, ATV ,UTV – עושים שימוש במשקפי אבק), קסדה פתוחה (שימוש במכוניות ראלי סגורות, ראלי רייד). בקסדות מודרניות יש אפשרות לשלב מכשירי קשר (נהג נווט, נהג-צוות רחבת טיפולים) . החברות המובילות בעולם עושות שימוש במנהרות רוח, חומרים מרוכבים, טכניקות צביעה ייחודיות ועוד, כל זאת במטרה להגיע לרמת בטיחות כמה שיותר גבוהה, התאמה מושלמת ונוחות מירבית בזמן השימוש.

קפיץ ליניארי
קפיץ שקוטר התיל קבוע לכל אורכו וגם המרחק בין כריכה לכריכה קבוע. בקפיץ 500 LBS לדוגמא, אם יונח עליו משקל של 500 LBS הקפיץ ישקע מ"מ 1 בדיוק. עוד 500 LBS ישקע עוד מ"מ, עד סוף המהלך שלו. לכן נקרא ליניארי. השימוש נפוץ מאד במכוניות מירוץ – בשימוש בקפיץ ליניארי או שילוב של שני קפיצים ליניארים על אותו בולם אפשר להגיע לכיול מתלים אופטימלי וגמיש בהתאם לכלי הרכב ותנאי הדרך.


קפיץ פרוגרסיבי
קפיץ שקוטר התיל לא קבוע ו/או המרחק בין כריכה לכריכה לא קבוע. קפיץ כזה יכול להתאים לשימוש במכוניות סטנדרטיות. קפיץ פרוגרסיבי מאפשר נוחות, ריסון וקשיחות באיזון שיתאים לתנאי נהיגה יומ-יומיים. קפיץ כזה יכול להיות רך בתחילת המהלך שלו (300 LBS) ההגיון הוא להיות "רך" יחסית ע"מ לאפשר שיכוך טוב של כביש משובש, קורדוריו וכו', לאחר כמה מ"מ של כיווץ הקפיץ הופך "קשה" (450LBS) יותר לכיווץ – ע"מ להתמודד עם ריסון אנרגיה גדול יותר (פס האטה לדוגמא).


קפיץ  Spring
חלק אינטגרלי במתלה הרכב. מטרתו לתמוך במשקל הרכב, לשכך את זעזועי הדרך ולהשיג עקיבה גדולה ככל האפשר של הצמיג את הקרקע. קפיצים משמשים את תעשיית הרכב עוד מראשית ימיה, בתצורות שונות, וכיום ניתן למצוא מספר סוגי קפיצים לשימושי רכב שונים. בין סוגי הקפיצים השונים ניתן למצוא קפיצי עלים, קפיצים סליליים, מוטות פיתול, בושינגים מגומי המתפקדים כקפיץ וכן קפיצים פניאומטיים המותקנים כסטנדרט במשאיות כבדות וכו'. בנוסף יש כלי רכב שעושים שימוש בבולמי אויר במקום קפיצים "סטנדרטיים" כגון עלים/מוט פיתול/קפיץ ספירלי. היתרון בשימוש בבולמי אויר הוא היכולת לקבוע את ההתנגדות למשקל וכמובן גם את הגובה בהתאם לצורך כל פעם מחדש, באמצעות ניפוח הבולם ללחץ האויר הרצוי.

קפיץ עלה
קפיצי עלה משמשים כיום בעיקר ברכבי שטח, במשאיות ובטנדרים והינם לוחות מתכת דקים וגמישים המאוגדים יחד ומכופפים לצורת קשת. כיום מותקנים ברכבים הפרטיים החדשים בולמי זעזועים בצורת קפיצי סליל המספקים נוחות נסיעה טובה יותר


קשת התהפכות
מערכת שתפקידה להגן על הנוסעים בעת התהפכות של רכב עם גג נפתח (קבריולט או רודסטאר). בעת התהפכות הרכב, תופעל קשת ההתהפכות ותמוקם במוקם המיועד להגנה על הנוסעים תוך פחות מ-0.3 שניות. קשת ההתהפכות יכולה להיות בגרסה של קורת רוחב או משענות ראש.

 

bottom of page