top of page

תאורת פניה ברכב

 (Cornering Light):  מערכת להגברת אלומת האור בעת פניה, מאפשרת הגדלת שדה הראיה לעבר כיוון פניית הרכב. הפעלה אוטומטית של אחד מפנסי הערפל (תלוי בכיוון הפניה) בעת סיבוב גלגל ההגה או בעת הפעלת מתג האיתות. בדגמי מרצדס וע"פ חוק המערכת פעילה במהירויות < 40 קמ"ש ומאירה בזווית של 65 מעלות לכיוון הפניה.

 

תזמון שסתומים משתנה VVT

במערכת תיזמון רגילה עם פאזות קבועות (ללא תיזמון משתנה), פאזות השסתומים, או נכון יותר זמני חפיפת* שסתומים סביב נקודה מתה עליונה של הבוכנה נקבעים כפשרה. להשגת הספק גבוה בסל"ד גבוה נדרשת חפיפת שסתומים גדולה. חפיפה גדולה מאפשרת פינוי מהיר של גזים שרופים ומילוי מהיר של הצילינדר בתערובת אוויר-דלק. לעומת זאת, בסל"ד נמוך-בינוני עדיף שהחפיפה תיהיה קטנה יותר או שווה ל 0. חפיפה קטנה משפרת את המומנט בסל"ד נמוך ואת התגובה לגז. כאמור, במערכת רגילה התיזמון הוא פשרה בין שתי הדרישות האלו.
מערכת תיזמון משתנה פשוטה מאפשרת שני מצבים בגל זיזים של שסתומי היניקה -חפיפה קטנה בסל"ד נמוך, חפיפה גדולה בסל"ד גבוה.
וכך נהנים משני היתרונות – גם מומנט יפה ותגובת מצערת טובה בסל"ד נמוך-בינוני וגם הספק גבוה (שגם נראה טוב בפרוספקט) בסל"ד גבוה.
בהמשך פותחו מערכות עם שינוי רציף ולא דו מצבי, שמשפיע על כל תחום הסל"ד. כלומר עם עליית הסל"ד החפיפה הופכת לגדולה יותר ויותר.
* חפיפת שסתומים – מצב בו שסתומי הפליטה וגם שסתומי היניקה נשארים פתוחים (חלקית) באותו זמן.

 

תיבת הילוכים

חלק ברכב המאפשר את תנועת הרכב קדימה ואחורה תוך ניצול סיבובי המנוע והמרתם באמצעות יחסי העברה שונים בהתאם לצרכי נהיגה שונים. תיבות הילוכים ידניות עושות שימוש במצמד ובבורר הילוכים ידני בעוד תיבות הילוכים אוטומטיות עושות שימוש בלחץ הידראולי ובמחשב ע"מ לברור הילוכים. יחסי ההעברה השונים בגיר מאפשרים הספקים שונים של מומנט בהתאם לצרכי הנהיגה. כך למשל הילוכים נמוכים מפיקים מומנט רב לשם תחילת נסיעה ועליות תלולות בעוד ההילוכים הגבוהים אינם מפיקים מומנט כה גדול אך מיועדים למהירויות שיוט. בעוד תיבות הילוכים ידניות עדיין משתמשות באותו מנגנון קלאסי, תיבות ההילוכים האוטומטיות עברו שינויים משמעותיים לאורך השנים וכיום ניתן למצוא תיבות הילוכים אוטומטיות אשר מאפשרות חיסכון בדלק ואף ביצועים עדיפים על פני תיבות ידניות.

 

תיבת הילוכים אוטומטית פלנטרית

הנהג לא מעורב בתהליכים הכלולים בהעברת ההילוכים אלא הם מתבצעים באופן אוטומטי על ידי המערכת. תיבה מסוג זה נפוצה בכלי רכב, לרוב תכלול בין 4 ל-6 יחסי העברה + הילוך אחורי. מדובר במנגנון סבוך בהרבה לעומת תיבת הילוכים ידנית: יש בו שסתומים הידראוליים וחשמליים רבים, יחידת פיקוד אלקטרונית, ממיר מומנט ורכיבים רבים אחרים הנוטים להתקלקל בתכיפות גבוהה יותר מאשר תיבה ידנית, בעיקר בשל התחממות הנוזל ההידראולי בעומס ואובדן תכונותיו המסככות.

 

תיבת הילוכים סיקוונסיאלית

ישנן תיבות הילוכים שמנגנון השילוב הפנימי שלהן שונה בזה שההילוכים תמיד יעברו בסדר עולה או יורד בלי אפשרות של "דילוג" על הילוכים. התפעול מתבצע על ידי דחיפת ידית ההילוכים קדימה – העלאת הילוך, ועל ידי משיכת ידית ההילוכים אחורה – הורדת הילוך. תיבת ההילוכים הסיקוונסיאלית זהה מבחינת המבנה לתיבת ההילוכים הרגילה ומה שמבדיל ביניהן הוא אופן העברת ההילוכים. הרעיון הוא כזה, ההילוכים עוברים בסדר רציף קבוע: 1-2-3-4-5, 5-4-3-2-1. תיבת הילוכים כזאת נמצא לרוב במכוניות מירוץ ובשינוי גם באופנועים (ששם העברת ההילוכים מתבצעת באמצעות הרגל)

 

תיבת הילוכים רובוטית בעלת מצמד בודד

למעשה, אופן הפעולה דומה ביותר לזה של תיבת הילוכים ידנית קלאסית, אלא שבמקום הנהג יש רובוט שתפקידו לתפעל את הקלאץ' ולדאוג להחלפות ההילוכים. שימוש בתיבת הילוכים מסוג זה יביא לנתון צריכת דלק טוב (חסכוני יותר) יותר לעומת תיבת הילוכים אוטומטית פלנטרית. חסרון משמעותי: העברות הילוכים פחות "עגולות" ומדויקות. בנהיגה, ממשק תיבת ההילוכים הרובוטית זהה לתיבת הילוכים אוטומטית פלנטרית, מלבד זה שאין הילוך P/חניה.

 

תיבת הילוכים רובוטית כפולת מצמדים DSG

עקרון הפעולה פשוט. בדומה לתיבת הילוכים רובוטית בעלת מצמד בודד, גם תיבת הילוכים כפולת מצמדים היא בבסיס תיבת הילוכים "רגילה". מנוע חשמלי מתזמן את שילוב ההילוכים ופעולת המצמדים. שני מצמדים, למה? ישנו מצמד לכל קבוצת הילוכים, זוגית ואי-זוגית. מצמד אחד עובד על הילוכים 1-3-5 והשני על הילוכים 2-4-6. בזמן נסיעה התיבה נמצאת בהילוך מסוים, במקביל קבוצת ההילוכים השנייה גם משולבת והמצמד הנוסף מפריד ומונע את העברת הכוח עד לרגע המתאים. בזמן העברת הילוך, בהעלאת או הורדת הילוך, מנוע חשמלי משלב את המצמד של קבוצת ההילוכים 1-3-5 ומנוע נוסף מפריד את המצמד של קבוצת הילוכים 2-4-6. פרק זמן החלפת ההילוכים מתקצר,תגובה מהירה יותר=ביצועים טובים יותר.

 

תיבת הילוכים רציפה

CVT – Continuously Variable Transmission . מאפשרת שינוי רציף בטווח יחסי העברה, המוגבלים בשני יחסי העברה קיצוניים – נמוך ביותר והגבוה ביותר.תיבת הילוכים הרציפה, חסרת הילוכים מובנים. רוב התצורות מתבססות על מנגנון המכיל רכיבים כדוגמת חרוטים או כדורים, המעבירים ביניהם כוח בעזרת רצועות או מגע ישיר. תזוזת רכיבים אלו ושינוי נקודות המגע ביניהם, מאפשרת שינוי ביחסי ההעברה.תיבת הילוכים רציפה מאפשרת חיבור קבוע בין המנוע לתיבת ההילוכים, אין צורך בניתוק וחיבור התמסורת, על מנת להחליף בין ההילוכים. בנוסף, מאפשרת להתקן המניע לפעול במהירות קבועה, לאורך טווח מהירויות. יתרונות אלה, יכולים להביא לביצועים טובים יותר וניצול אנרגיה משופר.

תקן לריתום מושב תינוק  – Isofix

Isofix הוא תקן בין-לאומי לעיגון מושבי בטיחות, לא כולל בוסטר, לרכב בעת הנסיעה. חיבור מושב בטיחות לילד ברכב באמצעות מערכת בטיחות ברכב מסוג Isofix נעשית באמצעות שני ווים ייעודים וקשיחים המחוברים למושב האחורי והם חלק מהמושב עצמו. התקן זה מאפשר חיבור מהיר ובטוח של מושב הבטיחות אל הרכב וחוסך את הסרבול שבהתקנת המושב בעזרת חגורת הבטיחות.

bottom of page