top of page

באמפ-סטופ

חלק במתלה הרכב, נועד להגבלת מהלך המתלה בעת כיווץ. לרוב מיוצר מגומי קשיח, הבאמפ-סטופ סופג את המכה במקרה של כיווץ מקסימלי של המתלה. ברכבים מוגבהים יש צורך לעיתים לכוון מחדש את הבאמפ-סטופ בכדי שלא לחרוג מטווח הפעולה של הקפיץ.

בוכנה

 (Piston) היא גליל מתכת (לרוב אלומיניום), אשר נע הלוך ושוב בתוך צילינדר. הבוכנה היא החלק העיקרי של מנועים בוכנאיים ומשאבות בוכנאיות. במנועי בעירה פנימית בוכנאיים, למשל, נדחפת הבוכנה על ידי גזי השריפה, ובאמצעות טלטל ומנגנון ארכובה ממירים את תנועתה הקווית לתנועה סיבובית של הצרכן. על בוכנה של מנועים בוכנאיים מורכבות אחת עד ארבע טבעות (רינגים) העשויות בדרך כלל מפלדה קשה. הטבעות יוצרות אטימה של חלל השריפה בצילינדר, וזאת על מנת להשיג לחץ דחיסה גבוה מחד, וחיכוך נמוך בין הבוכנה לצילינדר מאידך. החיכוך בין הטבעות לצילינדר מוקטן באמצעות מערכת סיכת שמן בלחץ.

 

בושינג/ תותב/ בוקסה/ ״גומיה״

תותבים העשויים מכל מיני חומרים (גומי, פוליאוריטן ועוד) הנמצאים בנקודות החיבור והחיכוך של זרועות הקישור במתלים ובמקומות אחרים כמו קפיצי עלים, משולשים ועוד. תותבים אלו אמורים להפריד מגע בין המתכות, לאפשר את התנועה המוגדרת שהמתלה מתוכנן לבצע ולשמור על הקשיחות המבנית של המתלה עד כמה שניתן.

בטיחות אקטיבית ופאסיבית

בטיחות אקטיבית:

מערכות בטיחות המותקנות ברכב שמטרתן למנוע את התרחשות התאונה. בעבר, טרם כניסתן של מערכות אלקטרוניות לרכב, שהיו במיעוט יחסי. וכללו מערכות כגון; מתלים, בלמים, היגוי וכו'. עם כניסתן של מערכות האלקטרוניות, ניתנה האפשרות לייצר מערכות משוכללות שמסוגלות לקחת את הפיקוד על הרכב מהנהג ולייצר אופטימיזציה דינאמית לפני ותוך כדי מצבי נהיגה קיצוניים. דוגמאות למערכות בטיחות אקטיביות מתקדמות: מערכת לבקרת אחיזה (ESP), מערכת למניעת נעילת גלגלים (ABS), מערכת לבקרת אורות חכמה (ILS).

בטיחות פאסיבית:

מערכות בטיחות שנועדו לצמצם או למנוע נזקים לנוסעים ברכב בעת התרחשות תאונה, לדוגמא: כריות אוויר, כלוב תא הנוסעים, חגורות בטיחות.

בטיחות פסיכולוגית

מחשבה רבה מושקעת בתכנון הרכב ובעיקר בסביבת הנהג מתוך מטרה לשמור על ערנות מתמדת של הנהג בעיקר בנסיעות ארוכות. שילוב של מערכות ואביזרים שונים, יכולים לתמוך ביצירת סביבת הנהיגה הרצויה. דוגמאות: מושב מתכוונן בהתאם לזווית הפניה, מערכת בקרת אקלים מתקדמת, מערכת פיקוד בהפעלה קולית, עיסוי לאזור הגב והירכיים וכו'.

 

בל-האוזינג

תיבה (קייס) בצורת פעמון המהווה את נקודת החיבור בין תיבת ההילוכים למנוע. תכולת התיבה משתנה בין סוגי תיבות ההילוכים כאשר בתיבת הילוכים ידנית תכיל התיבה את המצמד ואת גלגל התנופה ובתיבת הילוכים אוטו' תכיל התיבה את ממיר המומנט.

 

בלימת מנוע

שיטה להאטת הרכב אשר אינה תלויה בבלמי הרכב. באמצעות שימוש בטכניקת בלימת המנוע ניתן לשלוט במהירות הרכב בירידות תלולות ובתנאים אשר בהם לחיצה ממושכת על הבלמים עשויה להוריד משמעותית מיכולתם. לרוב בלימת המנוע מבוצעת באמצעות הורדת הילוך. טכניקת בלימת המנוע משמשת נהגים רבים הן בנהיגה יומיומית והן בנהיגת מירוץ, נהיגת משאיות ונהיגת שטח. במשאיות ובכלי רכב כבדים קיימת מערכת המנצלת את גזי הפליטה על-מנת להגביר את התנגדות המנוע ובכך להגביר את אפקט הבלימה.

 

בלמים

מנגנון ברכב אשר ממיר אנרגיה קינטית (תנועת הרכב) לאנרגיה תרמית, באמצעות חיכוך על-מנת להאט את מהירות הרכב ואף לעוצרו לחלוטין. התצורה הנפוצה ביותר בעולם הרכב היא בלמים בתצורת דיסק או תוף אשר עושים שימוש ברפידות הלוחצות כנגד צלחת בלימה או תוף בלימה לשם השגת האפקט האמור

בלם דיסק

סוג בלם המורכב משני חלקים עיקריים, צלחת בלימה שטוחה המסתובבת יחד עם הגלגל, והקאליפר הנייח אשר בו מורכבות רפידות הבלם והן החלק אשר לוחץ כנגד צלחת הבלימה. בלמי דיסק לרוב יהיו יעילים יותר מבלמי תוף מאחר והם מוצלחים יותר בפינוי חום, מים ולכלוך בניגוד לבלמי תוף אשר מתפקדים כמערכת סגורה. כיום בלמי דיסק הם הבחירה המועדפת של יצרני הרכב.

בלם תוף

סוג בלם המורכב מצילינדר מתכת דמוי תוף אשר מסתובב יחד עם הגלגל וסנדלי בילום עליהם מורכבות הרפידות. בעת לחיצה על דוושת הבלם, סנדלי הבילום לוחצים כנגד היקף התוף ומביאים להאטתו.

 

בסיס גלגלים

המרחק בין הסרן הקדמי לבין הסרן האחורי. בסיס גלגלים משפיע ישירות על המרווח הפנימי ברכב כמו גם על התנהגותו הדינמית של הרכב. בסיס גלגלים קצר עשוי לספק פתרון טוב לדרכים עירוניות צפופות אך במהירויות גבוהות בסיס גלגלים ארוך יהיה עדיף.

bottom of page