top of page

דאבל קלאץ'

טכניקה בנהיגה שמטרתה להעלות סל"ד במהלך האצה תוך כדי שההילוך משולב, דריכה מהירה על דוושת המצמד (קלאץ׳), וחזרה לדוושת הגז – הדבר יביא לעליית סל"ד מואצת ובכך לתחושת האצה מהירה יותר במעט. הדבר גורם לבלאי מואץ. טכניקה זאת היתה בשימוש נפוץ גם בעת הורדת הילוך בכלי רכב ישנים בעלי גיר א-סינכרוני (גיר ללא סינכרונים).

 

דגל אדום

אחד הדגלים המשמשים את המרשלים בענף המירוצים. ברגע שמרשל מניף דגל אדום זה אומר שהמירוץ נפסק, מכל סיבה שהיא.

 

דגל אדום עם פסים צהובים

אחד הדגלים המשמשים את המרשלים בענף המירוצים. ברגע שמרשל מניף דגל זה אומר שמקום מסויים במסלול יש בעיית בטיחות.

 

דגל ירוק

אחד הדגלים המשמשים את המרשלים בענף המירוצים. ברגע שמרשל מניף דגל ירוק זה אומר תחילת המירוץ, תן גז!

 

דגל השחמט

אחד הדגלים המשמשים את המרשלים בענף המירוצים. דגל השחמט מורכב מריבועים שחורים ולבנים והוא מזכיר את לוח השחמט (גם דמקה הולך). דגל השחמט מונף על קו הסיום לעבר המתחרה שחוצה ראשון את קו הסיום לאחר ההקפה האחרונה ומורה עליו כמנצח.

 

דגל צהוב

אחד הדגלים המשמשים את המרשלים בענף המירוצים. ברגע שמונף דגל צהוב זה אומר שיש תקלה – תאונה, חסימה של המסלול, חפץ זר על המסלול, כתם שמן וכו', מרגע הנפת הדגל העקיפות אסורות, והקצב מואט ע"י מכונית בטיחות (Pace Car).

 

דגל כחול עם פס צהוב אלכסוני

אחד הדגלים המשמשים את המרשלים בענף המירוצים. הנפת הדגל  לעבר מתחרה מסמנת לו שהוא מאט את המתחרה שמאחוריו ועליו לפנות לו את הדרך.

 

דגל לבן

אחד הדגלים המשמשים את המרשלים בענף המירוצים. הנפת הדגל הלבן מסמנת בדר"כ הקפה אחרונה או שרכב המרשלים paste car על המסלול

 

דגל שחור

אחד הדגלים המשמשים את המרשלים בענף המירוצים. הנפת הדגל השחור לעבר רכב/נהג מסמן לו להיכנס לאיזור התיקונים pit

 

דגל שחור עם עיגול כתום

אחד הדגלים המשמשים את המרשלים בענף המירוצים. הנפת הדגל מסמנת שרכב תקול נכנס לאיזור התיקונים ה-pit area

 

דגל חצי שחור חצי לבן

אחד הדגלים המשמשים את המרשלים בענף המירוצים. הנפת הדגל מסמנת על עבירה שנעשתה ע"י נהג וכי הוא מקבל נקודות עונשין.

 

דוד עמעם

חלק במערכת הפליטה ברכב אשר נראה כגליל מתכתי ומחולק בצורה פנימית למספר חללים אשר דרכם זורמים גזי הפליטה על מנת להשתיק את פעולת המנוע.

 

דיינו/ דינמומטר

מכונה חשמלית או הידראולית אשר משמשת למדידת נתוני כוח, לרוב הספק/מומנט אמיתיים של מנוע. כאשר מודדים הספק בגל הארכובה והנתון המתקבל מהם הינו במונחי "כוחות סוס לבלימה" (BHP),בעוד דינמומטרים אחרים מודדים את ההספק בגלגל והנתון מתקבל במונחי "כוחות סוס בגלגל" (WHP). כמובן ששני הנתונים שונים זה מזה מאחר ויש איבוד של כוח מהמנוע לגלגלים.

ישנם דינמומטרים יעודיים למדידה ותיעוד כוחות אשר מופעלים על בולמי זעזועים בזמן עבודת המתלים, תהליך כיול מתלים שמתבצע ע"י קבוצות מירוצים נעשה תמיד בשילוב דינמומטר בולמים.

 

דינמומטר בולמים

מכשיר מכני מבוקר מחשב אשר ״מריץ״ בולמי זעזועים בתנאי מעבדה. הרעיון הוא להגיע לתנאים דומים לאלה המתקיימים בזמן נסיעה בכלי הרכב. הדיינו מודד את הכוחות הפועלים על הבולם ופרמטרים אחרים כגון טמפרטורת העבודה. הבולם "עובד" בכמה מהירויות עבודה שונות על פי מבחנים שהמפעיל קובע מראש וכל הפרמטרים נרשמים במחשב המנהל את הריצה. ניתוח הנתונים משמש למטרות שונות ביניהן מחקר ופיתוח של בולמים, בקרה על תקינות הבולם, בדיקת בולמים לאחר שיפוץ ושסתום ועוד. יצרניות רכב, קבוצות מירוץ, יצרניות בולמי זעזועים משופרים עושות שימוש בדינמומטר בולמים בתהליך הפיתוח של מוצרים. למעשה, כל תהליך של שיפוץ בולם או כיוונונו ע״י שסתום, לא יהיה שלם ללא הרצה מסכמת בדינמומטר בולמים.

 

דיפרנציאל

דיפרנציאל – חלק ברכב אשר מקבל את האנרגיה הסיבובית המועברת מגל ההינע ומחלק אותה בין שני צידי הסרן. הדיפרנציאל לא רק מחלק את הכוח שווה בין שני הצדדים, אלא מסוגל להתאים את אספקת הכוח לכל אחד מן הצדדים בהתאם לצורך. למשל בעת ביצוע פניות, כאשר יש צורך להתאים בין מהירויות הגלגל הפנימי והחיצוני בתוך הסיבוב. ישנם סוגים שונים של דיפרנציאלים החל מדיפרנציאלים "פתוחים" לחלוטין בהם במקרה של איבוד אחיזה באחד הצמיגים יועבר כוח המנוע לגלגל שאיבד אחיזה, דיפרנציאלים "מוגבלי החלקה", בהם, במקרה דומה, לא כל כוח המנוע יועבר לגלגל שאיבד אחיזה אלא רק חלק ממנו ודיפרנציאלים "נעולים" לחלוטין אשר בהם חלוקת הכוח לשני הצדדים תמיד תהיה שווה.

 

דיפרנציאל מוגבל החלקה  LSD

Limited Slip Differential. בדיפרנציאל מוגבל החלקה קיימת הגבלה (בד״כ נמדדת באחוזים) על השוני בין מהירויות הסיבוב של שני הגלגלים בציר. כיום ניתן למצוא בשוק גם מערכות מכניות וגם אלקטרוניות. היתרון של דיפרנציאל מסוג LSD לעומת דיפרנציאל "פתוח", הוא ביכולת להוריד את הכוח מהגלגלים לקרקע בצורה טובה יותר. יתרון זה יבוא לידי ביטוי בייחוד בשימושים של נהיגה ספורטיבית – דריפטים, נסיעה מהירה בדרכי אפר (ההתנהגות של כלי הרכב תהיה צפויה יותר, נשלטת יותר) וכמובן גם בקטעי עבירות שונים (דיונות, בוץ, סלעים וכו').

 

דירוג מהירות הצמיג

דירוג אשר נקבע ע"י יצרניות הצמיגים בעת ייצור הצמיג במטרה לציין מה היא המהירות המקסימלית האפשרית עבור צמיג זה. דירוג המהירות מצויין על גבי הצמיג באותיות לועזיות ויש לבחור צמיג לרכב בהתאם לייעודו ולפחות שדירוג המהירות המופיע על הצמיג יתאם למהירות המירבית של הרכב האמור. לדוגמא: צמיג בדירוג מהירותY תומך במהירויות של עד 300 קמ"ש והוא מיועד לרכבי ספורט.

 

דעיכת בלמים

ירידה בכושר הבלימה או לחילופין איבוד כושר הבלימה אשר נגרמים בגין ירידה בחיכוך הנוצר בעת מגע רפידת הבלם בדיסק או בעת מגע סנדלי הבילום בתוף. לרוב, דעיכת הבלמים נגרמת כתוצאה מהתחממות מוגברת של הבלמים בעקבות לחיצה ממושכת על הבלמים או בעקבות נהיגה מאומצת המשלבת בלימות מאומצות.

bottom of page