top of page

הגה חשמלי

כבר לא מעט שנים מאז שהמכוניות הלכו ותפחו, הצמיגים התרחבו כך שברוב המוחלט של המכוניות ההיגוי נעזר בתגבור המקל על סיבוב הגה. במשך שנים התגבור נעשה באמצעות מנגנון הידראולי שקיבל את הכוח להפעלתו מהמנוע. בשנים האחרונות ,מתוך הצורך ליישר קו עם מגמת החיסכון בדלק ובעלויות היצור, מרבית יצרני הרכב עברו למנגנוני תגבור חשמליים. בנוסף, מערכת ההגה החשמלית מאפשרת יישום של פונקציה לחניה אוטומטית של הרכב, כמעט ללא התערבות הנהג. למרות שלכאורה זה נשמע כשדרוג החיסרון הוא שבלא מעט מכוניות עם מערכות חשמליות ההגאים מרגישים מנותקים וחסרי תחושה בתפעולם ולכן פוגמים בחוויית הנהיגה ולפעמים אף בתחושת הביטחון. חשוב לציין שלמערכת ההגה החשמלי יש תקינה קפדנית במיוחד, אשר מאלצת את היצרנים לתכנן מערכות בעלות רמות אמינות גבוהות מאוד.

הגה מסרק ומוט משונן

מנגנון היגוי הכולל הגה, מסרק ומוט משונן הוא המנגנון הנפוץ ברכבים כיום. מערכת היגוי בנויה ממוט ארוך ומשונן (מסרק ההגה) עליו מסתובב גלגל שיניים המחובר במוט ארוך לגלגל ההגה. כאשר מסובבים את גלגל ההגה מסתובב גלגל השיניים והופך מתנועה סיבובית לתנועה קווית באמצעות הזזת המוט המשונן ימינה ושמאלה וכך מתאפשרת הפנייה של הרכב. מערכת ההיגוי עברה בשנים האחרונות שינויים ורבים וכיום רוב הרכבים מצוידים בהגה כוח ורכבים חדשים מצוידים בהגה כוח חשמלי ובקרת היגוי אלקטרונית.

 

הזרקה חד נקודתית

במערכת מסוג זה ישנו מזרק יחיד, מבוקר אלקטרונית על ידי מחשב ניהול המנוע, אשר מרסס את הדלק אל בית המצערת. מחשב ניהול המנוע מחשב בדיוק את כמות הדלק הנדרשת בהתאם לאופן פתיחת המצערת (דוושת הבנזין) על ידי הנהג ומהירות העבודה של המנוע.

 

הזרקה רב נקודתית

לכל צילינדר יש מזרק המרסס דלק אל פתח שסתום היניקה שלו, מערכת זו יעילה וחסכונית יותר מן המערכת החד-נקודתית, שכן ההזרקה מדויקת יותר ונעשית אל פתח השסתום ולא אל בית המצערת.

 

הזרקה רב נקודתית ישירה  Direct Injection

לכל צילינדר ישנו מזרק בנפרד המותקן בראש המנוע ומרסס דלק ישירות אל תוך חלל הבערה שבצילינדר. בהזרקה זו מתקבלת תערובת בערה של דלק ואוויר ביחס האידיאלי. יתרונות: פחות מזהם יחסית לשאר שיטות ההזרקה, יותר חסכוני.

 

היגוי יתר

כינוי לתופעה בה במהלך פנייה, בעקבות אובדן אחיזה בחלק האחורי של הרכב, אחורי הרכב "מנסים" לעקוף את קדמת הרכב. לרוב, תופעה זו מאפיינת כלי רכב בעלי הנעה אחורית, בהם ניתן לאבד אחיזה בחלק האחורי של הרכב בקלות יתרה במידה והרכב אינו מכויל להתנהגות דינמית ניטרלית. עם זאת, גם רכבי הנעה קדמית עשויים לחוות היגוי יתר במקרים של העברות משקל קיצוניות, תנאי כביש לא אופטימליים וכו'. רכבים הנוטים להיגוי יתר נחשבים כרכבים "שובבים" בקרב קהילת חובבי הרכב

היגוי אחורי -AWS

מערכת היגוי אחורית  AWS – (All Wheel Steering ) הינה מערכת היגוי מתקדמת המשנה את זווית ההיגוי האחורית לאותו כיוון, או לכיוון הנגדי לזה של ההגיוי הקדמי בהתאם לצורך. מערכת גלגלים ברכב הפועלת בשליטת מערכת AWS יעילה במיוחד לשיפור ביצועי הרכב בעת תמרוני חירום, לדוגמה סטייה מנתיב, פניה מהירה והתחמקות ממכשול.

 

הילוך יתר

הילוך יתר מאפשר לגל ההינע להסתובב במהירות גבוהה מזו של המנוע. מדובר בהילוך בו יחס ההעברה גבוה מ 1:1. ברכב עם תיבת הילוכים בו מותקן הילוך יתר ניתן ליהנות משיוט במהירות גבוהה בסל"ד מנוע נמוך. הילוך זה תורם לשיפור תצרוכת דלק בזמן שיוט במהירות גבוהה וקבועה אך מפחית את המומנט המסופק לגלגלים.

 

הנעה חשמלית

רכב חשמלי הנו רכב המונע ע"י מנוע חשמלי בלבד. המנוע החשמלי מונע באמצעות זרם שמסופק מהמצבר.

קיימות שתי שיטות לטעינת המצבר: האחת ע"י חיבור ממושך של הרכב למקור אנרגיה. בשלב זה טרם פותחה הטכנולוגיה שתאפשר טווח נסיעה שיתאים לרכב בעל שימוש רב תכליתי (עירוני קצר ובינעירוני לטווח נסיעה ארוך) ובזמן טעינה סביר (מקביל למספר דקות שנדרש למילוי מיכל דלק ברכב רגיל). לכן, סביר שבשלב בו נמצאת הטכנולוגיה, בפרקטיקה תתאים לרכבים המוגדרים כרכבים עירוניים בלבד כמו SMART.

השיטה השנייה, שעשויה להתמודד עם נושא טווח הנסיעה הנדרש לרכב רב תכליתי, הינה שיטת תא דלק (Fuel Cell). באמצעות מילוי הרכב במימן, ניתן להפיק חשמל בריאקציה כימית על גבי תא שממוקם ברכב, ובכך לייצר רכב חשמלי שאינו מזהם את האוויר ומאפשר טווח נסיעה דומה לרכב רגיל, תוך זמן תדלוק דומה.

הנעה היברידית

משמעות המילה "היבריד" היא הכלאה או ערבוב. בהקשר לעולם הרכב מדובר בשתי יחידות הנעה הניזונות משני מקורות אנרגיה שונים. לדוגמא מנוע דיזל ומנוע חשמלי.

כדאיות השימוש ברכב היברידי המשלב מנוע חשמלי, תלויה בעיקר באופי השימוש. ככל שרוב הנסיעות מתוכננות להיות בתוך העיר, כך גדלה הכדאיות לשימוש ברכב היברידי.

במידה ורוב הנסיעות מחוץ לעיר, כך הופכת המערכת לפחות כדאית ואף מייצרת יחס שלילי של תצרוכת הדלק.

בכל עת שנדרש לבלום את הרכב (בעיקר בנסיעה עירונית), הופכת האנרגיה של תנועת הרכב (אנרגיה קינטית) לחשמל שנטען במצברים, ומאפשר בשלב הבא להאיץ את הרכב. בעת נסיעה מחוץ לעיר, כאשר לא נדרש לבלום את הרכב, הופכת המערכת להיות גורם המכביד על משקל הרכב ומייצר תצרוכת דלק גדולה מהנדרש.

הנעה על גז בישול

ניתן להסב כל רכב בעל מנוע בנזין להנעה באמצעות מערכת גז נוזלי. ההסבה מאפשרת שימוש בבנזין או בגז (בהתאם למקור האנרגיה שזמין בנקודת זמן נתון ברכב). פליטת המזהמים בעת שימוש בגז נוזלי מופחתת ביחס לפליטת המזהמים בעת שימוש בבנזין. נושא צמצום פליטת המזהמים הביא את המדינה להחלטה של הקטנת המיסוי על הגז הנוזלי. יחד עם זאת להסבת הרכב מספר שיקולים שנדרשים להילקח בחשבון: עלות ההסבה ביחס לחיסכון, המערכת דורשת מיקום של מיכל גז בתא המטען ולכן מצמצמת באופן משמעותי את נפח המטען, תקלות שנובעות מהסבת הרכב לא יוכרו ע"י רוב היצרנים במסגרת האחריות ומגבלה לשימוש בחניונים תת קרקעיים.

המערכת בד"כ תהיה יותר משתלמת לרכבים בעלי נסיעה גדולה במיוחד.

הנעה על גז טבעי

גז טבעי – NGT – Natural Gas Technology או CNG – Compressed Natural Gas: בשונה מגז נוזלי, הגז הטבעי לא מאוכסן ברכב בצורת נוזל, אלא במצב של גז ובלחץ של 200 בר.

הרכבים המונעים באמצעות גז טבעי קיימים בתצורות של רכב שיכול להיות מונע גם באמצעות בנזין או רכב שיכול להיות מונע רק באמצעות גז (נצילות גבוהה יותר) או רכב המונע באמצעות סולר וגז טבעי.

למרות שלאחרונה התגלו בישראל מקורות גדולים של גז טבעי.  סביר, שדרישות התשתית וכוחות הכלכלה, יאפשרו יכולת וכדאיות לשימוש בגז הטבעי רק בעוד מספר שנים.

 

 

הנעה אחורית

תצורת הנעה בה כוח המנוע מועבר לסרן האחורי והוא זה שדוחף את הרכב. בכלי רכב בעלי הנעה אחורית, גל ההינע אחראי על העברת הכוח מתיבת ההילוכים לדיפרנציאל ומשם כוח המנוע מחולק בין שני צידי הרכב. מיקום המנוע ברכבי הנעה אחורית משתנה וניתן למצוא תצורות רבות כגון, מנוע קדמי, מנוע מרכזי ומנוע אחורי המשולבות עם הנעה אחורית.

 

הנעה כפולה 4X4

תצורת הנעה בה כוח המנוע מועבר לשני הסרנים ומחולק ביניהם בהתאם לתנאי הדרך. הנעה כפולה מפחיתה איבודי אחיזה ומגבירה את השליטה של הנהג ברכב. 2 סוגים להנעה כפולה: סטנדרטית/לא קבועה והנעה כפולה קבועה. בכלי רכב עם מערכת הנעה כפולה קיימים דיפרנציאל קדמי ואחורי בלבד. בכלי רכב בעל הנעה כפולה קבועה בנוסף לדיפרנציאל קדמי ואחורי יש גם דיפרנציאל מרכזי, וזה מאפשר נסיעה 4X4 על הכביש.

 

הנעה קדמית

כוח המנוע מועבר לגלגלים בסרן הקדמי והוא זה שמושך את הרכב. בכלי רכב בעלי הנעה קדמית, כוח המנוע עובר מתיבת ההילוכים לדיפרנציאל ומשם לציריות/גלגלים. הנטייה הטבעית לאיבוד אחיזה של כלי רכב הנעה קדמית היא תת היגוי. אחד מיתרונותיה הבולטים של הנעה קדמית בכלי  רכב יום יומיים (רכבי נוסעים) היא שאין צורך בגל הינע שיעביר את הכח לסרן האחורי ולכן יש יותר מקום בתא הנוסעים. הנעה קדמית היא פשוטה יותר ובעלת פחות רכיבים (כמובן שהדבר נכון רק בכלי רכב בהם המנוע ממוקם בחלקו הקדמי של הרכב, המהווים את הרוב המוחלט של כלי הרכב הנמכרים היום) ולכן גם חסכונית יותר בדלק.

הנעה כפולה קבועה

מערכת הנעה כפולה קבועה קובעת חלוקת כוח בין הגלגלים של הרכב בצורה אוטומטית וללא התערבות הנהג. המערכת קובעת את הנעת הרכב באופן אוטומטי על ידי בחירה איזה זוג גלגלים יניע את הרכב בהתאם לתנאי הדרך. הנעה כפולה קבועה הגיעה מעולם המרוצים בו נדרשה מערכת הנעה היודעת לשמור על אחיזה מירבית ויכולת פנייה גבוהה. המערכת מספקת אחיזת כביש עדיפה, בטיחות אקטיבית וחווית נהיגה מהנה.

 

הצלבה

תופעה שכיחה בנהיגת כלי רכב 4X4 בשטח. הצלבה היא מצב שבו 2 גלגלים על אותו אלכסון נמצאים באוויר או באיבוד אחיזה כתוצאה מסוג הקרקע, לדוגמא: גלגל קדמי ימיני+גלגל אחורי שמאלי נמצאים באוויר, הדיפרנציאלים (הקדמי והאחורי) יעבירו את הכוח אל הגלגלים הנ"ל והרכב יישאר במקום.

ניתן להתגבר על הצלבה באופנים שונים החל בבחירת נתיב טובה יותר, עבודה עם בלם יד (למנוסים שבנינו), מתלים משופרים וכמובן נעילת דיפרנציאל.

 

התבדרות אופנים

כיוון גלגלי הרכב בצורה כזו שהמרחק ממרכז הגלגל הימני למרכז הגלגל השמאלי, באותו סרן, שונה בין קדמת הגלגלים לאחוריהם. התבדרות אופנים פנימה (Toe-in) משמעה שהמרחק ממרכז הגלגל הימני למרכז הגלגל השמאלי קצר יותר בקדמת הגלגלים מאשר בחלקם האחורי. בעוד התבדרות פנימה מוסיפה לפידבק המתקבל מההגה, התבדרות החוצה מחדדת את הפניית ההגה מאוד אך עשויה להפוך את הרכב ל"עצבני" בשיוט.

bottom of page